HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI DAN KEBIASAAN MAKAN DENGAN BERAT BADAN SANTRIWATI DI PONDOK PESANTREN AMANATUL UMMAH SURABAYA
Main Article Content
Abstract
The nutrition problems that often occur in adolescence are multiple nutritional problems that is overweight and thin. It’s happen because imbalace between energy consumption and expulsion energy in the body metabolism. The prevalence of overweight and thin teenagers aged 16 – 18 are rising each year. The purpose of this research is to know the relation of nutrition knowledge and eating habits with weight of santriwati in boarding school Amanatul Ummah Surabaya.
The design of this research is the cross sectional. The sample of research is 45 respondents, taken using a proportional random sampling. The instrument using a questionnaire, data analysis using spearman rank test with significance level 0.05.
The research shows that almost half of the repondent having overweight (31.1%) and a small part has skinny (11.1%). The results of the test of rank spearman shows there is unrelation between nutrition knowledge with weight (p = 0,205) and there is relation between eating habits with weight (p = 0.000).
It can be concluded that nutritional knowledge does not affect a person to choose nutritious foods and according to the need, but eating habits will effect for weight. Teenagers should apply of nutrition knowledge that they have so can change eating habits.
Downloads
Article Details
Copyright (c) 2019 Medical Technology and Public Health Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
References
Khomsan A. Pangan dan gizi untuk kesehatan. PT. Raja Grafindo Persada, Jakarta. 2003.
KemenKes RI. Riset kesehatan dasar (Riskesdas) 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. 2013.
Proverawati A, Wati EK. Ilmu gizi untuk keperawatan dan gizi kesehatan. Yogyakarta: Nuha Medika. 2011:45-8.
Dewi SR. Hubungan Antara Pengetahuan Gizi, Sikap Terhadap Gizi dan Pola Konsumsi Siswa Kelas XII Program Keahlian Jasa Boga di SMK Negeri 6 Yogyakarta. Program Studi Pendidikan Teknik Boga. Fakultas Teknik. Universitas Negeri Yogyakarta. 2013.
Dieny FF. Permasalahan gizi pada remaja putri. Yogyakarta: Graha Ilmu. 2014:7-9.
Amelia F. Konsumsi pangan, pengetahuan gizi, aktivitas fisik dan status gizi pada remaja dikota sungai penuh kabupaten kerinci propinsi jambi. Skripsi Pasca Sarjana, Institut pertanian bogor. 2008.
Laenggeng AH, Lumalang Y. Hubungan Pengetahuan Gizi dan Sikap Memilih Makanan Jajanan dengan Status Gizi Siswa SMP Negeri 1 Palu. Healthy Tadulako. 2015;1(1).
Wawan A, Dewi M. Teori dan pengukuran pengetahuan, sikap dan perilaku manusia. Yogyakarta: Nuha Medika. 2010:11-8.
Emilia O. Promosi kesehatan dalam lingkup kesehatan reproduksi. Yogyakarta: Pustaka Cendekia. 2008.
Notoatmodjo S. Kesehatan masyarakat ilmu dan seni. Rineka Cipta, Jakarta. 2007.
Zuhdy N. Hubungan Pola Aktivitas Fisik dan Pola Makan dengan Status Gizi pada Pelajar Putri SMA Kelas 1 di Denpasar Utara. Progaram Pasca Sarjana Universitas Udayana Denpasar,(online) Tesis Diakses Tanggal. 2015 Jun 17;25.
Siregar R. Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Overweight pada Mahasiswa di Stikes Medistra Indonesia Tahun 2013.
Sulistyoningsih H. Gizi untuk kesehatan ibu dan anak. Yogyakarta: Graha Ilmu. 2011;128.
Sunita A. Prinsip dasar ilmu gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. 2009:51-75.
Proverawati A. Obesitas dan gangguan perilaku makan pada remaja. Yogyakarta: Nuha Medika. 2010:1-2.