Differences in Halal Food Knowledge and Providing Flashcard and Leaflet Media Education to Students

Authors

  • kharisma imami Mahasiswa
  • Endah Budi Permana Putri Universitas nahdlatul ulama surabaya

DOI:

https://doi.org/10.33086/jhrpi.v2i1.5336

Keywords:

Educational Media, Flashcards, Leaflets, Halal Food, Knowledge

Abstract

Halal food is important for the Muslim community, halal certification of a food or beverage product needs to be done to ensure the public that the product being consumed has proven its halalness. Therefore, it is very important as a Muslim community to increase halal food knowledge. This study aims to determine the difference in halal food knowledge by providing education with Flashcard and Leaflet media to FKIP students at Nahdlatul Ulama University Surabaya. The method of this study was True Experimental Design using Pre-Post Test Design. The sample in this study amounted to 66 respondents. Sampling in this study using Simple Random Sampling technique. Then divided into 33 respondents in the Intervention group and 33 respondents in the control group. The test analysis used was the Mann Whitney test with a significant level (α=0.05). The results showed that there were differences in the respondents' knowledge in the group that was given leaflet media education and in the group that was given flashcard media education with the result (p=0.029). It is hoped that there will be more research using other methods in increasing more knowledge of halal food

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdullah, N. N., & Nasionalita, K. 2018. Pengaruh Sosialisasi Terhadap Pengetahuan Pelajar Mengenai Hoax. Channel: Jurnal Komunikasi, 6(1). DOI: https://doi.org/10.12928/channel.v6i1.10217

Aulianda, R., Fithriady, & Azimah, D. 2019. Analisis Pengaruh Religiositas dan Pengetahuan Terhadap Keputusan Membeli Produk Halal (Studi Pada Masyarakat Desa Meunasah Baro Aceh Besar). Ekobis : Jurnal Ekonomi dan Bisnis Syariah, 3(2), 1-5. DOI: https://doi.org/10.22373/ekobis.v3i2.10040

Amalia, A. N. 2020. Niat Mengonsumsi Makanan dan Minuman Halal Pada Remaja. Li Falah: Jurnal Studi Ekonomi Dan Bisnis Islam, 5(1). DOI: https://doi.org/10.31332/lifalah.v5i1.1787

Arikunto, S. 2013. Prosedur Penelitian : Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta : Rineka Cipta.

Arsyad, A. 2014. Media Pembelajaran. rev. ed. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Aziza, O. M., & Yulia, C. 2022. Efektifitas Media Flashcard Untuk Meningkatkan Pemahaman Kemandirian Belajar Peserta Didik. Edukatif: Jurnal Ilmu Pendidikan, 4(4), 6003-6014. DOI: https://doi.org/10.31004/edukatif.v4i4.3635

Anward Yurinaldi, F., & Amalia, N. 2021. Efektivitas Leaflet Healthy Halal Food Pada Tingkat Konsumsi Makanan Sehat Pada Remaja Di Kalimantan Timur. Journals.Umkt.Ac.Id, 2(2).

Arsyad, Azhar. (2016). Media Pembelajaran. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Astuti, dkk. 2019. Perbedaan Efektivitas Promosi Kesehatan Gigi Dan Mulut Menggunakan Media Flash Card Dan Leaflet Terhadap Tingkat Pengetahuan Kesehatan Gigi Dan Mulut Siswa Sekolah Dasar (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta).

Biologi,

W. M.-A.-A. J. P. 2019. Peningkatan Hasil Belajar Mahasiswa Biologi melalui Penggunaan Media Flashcard pada Mata Kuliah Ekologi Tumbuhan. Journal.Uin- Alauddin.Ac.Id, 1.

Dakhi, T. 2018. Pengaruh pemberian pendidikan gizi melalui media leaflet tentang sayur dan buah terhadap pengetahuan, sikap, dan praktik ibu murid SDN 105349 Paluh Kemiri dalam menyediakan sayur dan buah untuk keluarga. Skripsi Program Studi Diploma IV, Politeknik Kesehatan Medan Jurusan Gizi.

Dewi, K. C., Ciptayani, P. I., Surjono, H. D., & Priyanto. 2019. Blended Learning - Konsep dan Implementasi pada Pendidikan Tinggi Vokasi. In Jl. Tukad Batanghari VI.B No. 9 Denpasar-Bali (Issue 28).

Fachrurrazi, A. 2010. Pemanfaatan Dan Pengembangan Media Berbasis Teknologi Informasi Untuk Pembelajaran. Buana Pendidikan: Jurnal Fakultas Keguruan Dan Ilmu Pendidikan, 6(11).

Hidayat, M. T., & Yulianti, A. K. 2020. The effectiveness of flashcard augmented reality media and game chick learn on the ability to memorize vocabulary in English primary school students. Int. J. Innov. Creativ. Change, 11, 151-168.

Hidayah, A. N., & Wardani, S. 2021. Perlindungan Hukum Konsumen Muslim Atas Produk Pangan Halal. In Prosiding Seminar Nasional Lppm Ump (pp. 192-197).

Hayani, N. 2019. Pengaruh Sertifikasi Halal dan Bahan Makanan Terhadap Keputusan Pembelian Produk Makanan Oleh Ibu Rumah Tangga Muslim di Pekan Baru. Jurnal Al-Amwal, 8(1), 34-40.

Isnaeni, A. 2020. Implementasi Halal

Supply Chain Management Pada

Industri Pengolahan Makanan

(Studi Kasus: Restoran Taman

Pringsewu Yogyakarta).

Kawuriansari, R., Dyah, Fajarsari., & Mulidah, S. 2010. Studi efektivitas leaflet terhadap skor pengetahuan remaja putri tentang Dismenorea di SMP Kristen 01 Purwokerto Kabupaten Banyumas. Jurnal Ilmiah Kebidanan, 1(1).

Millatina, A. N., Hakimi, F., Budiantoro, R. A., & Arifandi, M. R. 2022. The Impact of Halal Label in Halal Food Buying Decisions. Journal of Islamic Economic Laws, 5(1), 159-176. DOI: https://doi.org/10.23917/jisel.v5i1.17139

Musdyaningwati. 2016. 'Hubungan Tingkat Pengetahuan tentang Pangan Halal terhadap Sikap Keputusan Pembelian Produk Halal pada Mahasiswa Universitas Muhammadiyah. Dari http://perpus.iainsalatiga.ac.id [29 Desember 2022].

Morikawa, M., Yamada, T., Kogo, H., Sugawara, M., Nishikawa, A., Fukushi, Y., ... & Watari, H. 2019. Effect of an educational leaflet on the frequency of seat belt use and the rate of motor vehicle accidents during pregnancy in Japan in 2018: a prospective, non-randomised control trial with a questionnaire survey. BMJ open, 9(9), e031839. DOI: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2019-031839

Nurmayanti, Y., Rodiyana, R., & Haryanti, Y. D. 2019. Upaya Meningkatkan Hasil Belajar Ips Siswa Dengan Menggunakan Media Flashcard. In Prosiding Seminar Nasional Pendidikan (Vol. 1, pp. 300-305).

Naing, L., Winn, T. B. N. R., & Rusli, B. N. 2006. Practical issues in calculating the sample size for prevalence studies. Archives of orofacial Sciences, 1, 9-14.

Notoatmodjo, Soekidjo.2007. Kesehatan Masyarakat Ilmu Prilaku Promosi Kesehatan. Jakarta. Rineka Cipta

Notoatmodjo.2017.Metedologi penelitian kesehatan:Jakarta PT.Rineka Cipta.

Notoatmodjo, S. 2010. Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Nusran, M., Haming, P., Prihatin, E., Hasrin, S. M., & Abdullah, N. 2021. Edukasi Gaya Hidup Halal Di Kalangan Komunitas Generasi Milenial. International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 1(2). DOI: https://doi.org/10.30653/ijma.202112.20

Novitasari, D., Nadeak, M., Hutagalung, D., & Fahlevi, M. 2021. The Role of Halal Certification Awareness on Halal Food Product Purchase Intention: Evidence from Indonesian Working Students Consumers. Journal of Positive Psychology and Wellbeing, 5(4), 915-931.

Ogston, S. A., Lemeshow, S., Hosmer, D. W., Klar, J., & Lwanga, S. K. 1991. Adequacy of Sample Size in Health Studies. Biometrics, 47(1). DOI: https://doi.org/10.2307/2532527

Priyatnomo, R. N. 2021. Perbedaan Penyuluhan Menggunakan Media Flash Card dan Leaflet Terhadap Pengetahuan Ibu Balita Dalam Menjaga Kesehatan Gigi Dan Mulut Anak Di Posyandu Eka Wacana Dan Gamelan.

Prastiwi, A. P. 2022. Implementasi Strategi Badan Wakaf Indonesia terhadap Program Cash Waqf Linked Sukuk dalam Pengembangan Investasi Sosial (Doctoral dissertation, UIN Sultan Maulana Hasanuddin Banten).

Purnamasari, R. 2017. Tingkat Penerimaan Media Pendidikan Gizi dan Pengaruhnya terhadap Pengetahuan Gizi Seimbang pada Anak. Bogor : Institut Pertanian Bogor.

Pradana, P.H. & Gerhani, F.2019. “Penerapan Media Pembelajaran Flashcard untuk Meningkatkan Perkembangan Bahasa Anak,” hal. 25-31. DOI: https://doi.org/10.31539/joeai.v2i1.587

Rosidi, A., Tatik, M., Agus, S., Muh, Y., & Enik, S. 2018. Pengetahuan dan Sikap Mahasiswa dalam Keputusan Pembelian Produk Halal. Jurnal Gizi, 7(2).

Ramadani, D. G. 2020. Strategi Komunikasi Lembaga Pemeriksa Halal Dalam Menyosialisasikan Urgensi Sertifikasi Halal (Bachelor's thesis, Fakultas Dakwah dan Ilmu Komunikasi UIN Syarif Hidayatullah Jakarta).

Purwanto, A., Ardiyanto, J., & Sudargini, Y. 2021. Intention Factors of Halal Food Purchase among Student Consumers: An Explanatory Sequential Mixed Methods Study. Journal of Industrial Engineering & Management (JIEMAR), 2(2).

Research.

Rizaldi, R., & Amalia, N. 2021. Hubungan Pengetahuan Dengan Konsumsi Halal Food Pada Remaja Kalimantan Timur. Borneo Student Research (BSR), 2(3), 1974-1980.

Rahman, F. B. A., Osman, S., Ismail, F. H., Azman, A., Termizi, N. A., & Dahri, S. Z. 2022. The implementation of Halal food awareness among undergraduate students.

Sabarudin, dkk.2020. “Efektivitas Pemberian Edukasi secara Online melalui Media Video dan Leaflet terhadap Tingkat Pengetahuan Pencegahan Covid-19 di Kota Baubau,” Jurnal Farmasi Galenika (Galenika Journal of Pharmacy). DOI: https://doi.org/10.22487/j24428744.2020.v6.i2.15253

Setyaningsih, E. D., & Marwansyah, S. 2019. The Effect of Halal Certification and Halal Awareness through Interest in Decisions on Buying Halal Food Products. Syi`ar Iqtishadi : Journal of Islamic Economics, Finance and Banking, 3(1). DOI: https://doi.org/10.35448/jiec.v3i1.5515

Skidmore & Moore.2019. Using alexa for flashcard-based learning. Proceedings of the Annual Conference of the International Speech Communication Association,Interspeech,2019- September. DOI: https://doi.org/10.21437/Interspeech.2019-2893

Sari, N., Sunarno, W., & Sarwanto, S. 2018. Analisis motivasi belajar siswa dalam pembelajaran fisika sekolah menengah atas. Jurnal Pendidikan dan Kebudayaan, 3(1), 17-32. DOI: https://doi.org/10.24832/jpnk.v3i1.591

Sari,.2019. Perlindungan Hukum Atas Label Halal Produk Pangan Menurut Undang-Undang. Repertorium : Jurnal Ilmiah Hukum Kenotariatan, 7(1). DOI: https://doi.org/10.28946/rpt.v7i1.264

Susanti, E., Sari, N., & Amri, K. 2018. Pengaruh Labelisasi Halal Terhadap Keputusan Pembelian Makanan Kemasan (Studi Kasus Pada Mahasiswa Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Islam). Prodi Ekonomi Syariah, 2(1). DOI: https://doi.org/10.22373/ekobis.v2i1.10006

Tsani, A. F., Susilo, H., Suyamto, Setiawan, U., & Sudanto. 2021. Halal And Thayyib Food In Islamic Sharia Perspective (Makanan Halal Dan Thayyib Dalam Perspektif Syariat Islam). Ijma: International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 1(1), 99-108. DOI: https://doi.org/10.30653/ijma.202111.34

Tariqul, S., & Putri, E. B. P. 2021. Pengaruh Pemberian Edukasi Audio Visual Terhadap Pengetahuan Pangan Halal di SMA Hang Tuah 2 Sidoarjo. Halal Research Journal, 1(2).https://doi.org/10.12962/ j22759970.v1i2.115 DOI: https://doi.org/10.12962/j22759970.v1i2.115

Ulfa, N. M. 2020. Analisis Media Pembelajaran Flash Card Untuk Anak Usia Dini. GENIUS: Indonesian Journal of Early Childhood Education, 1(1), 34-42. DOI: https://doi.org/10.35719/gns.v1i1.4

Wawan, A dan Dewi,S 2010. Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Manusia. Yogyakarta: Nuha Medika Community of Publishing in Nursing, ISSN: 2303-1298

Downloads

Published

2023-07-31

How to Cite

kharisma imami, & Endah Budi Permana Putri. (2023). Differences in Halal Food Knowledge and Providing Flashcard and Leaflet Media Education to Students. Journal of Halal Research, Policy, and Industry, 2(1). https://doi.org/10.33086/jhrpi.v2i1.5336